Slukhål

Slukhål av Tove Alsterdal, Lind&Co, 2021

Vi möter polisassistent Eira Sjödin igen och denna gång för att utreda ett fall i Malmberget där polisen av en ren slump har hittat en man i ett övergivet hus, inlåst i källaren, lämnad att dö. Man har nästan samtidigt hittat en död man i ett ödehus i Ångermanland- ihjälsvulten. Snart kommer det att drabba Eira, hon vet det inte ännu men kommer att göra allt för att hitta mannen. Men vad är det för gemensam nämnare för dessa? För givetvis är det så och nu börjar Eira lägga pussel, ett pussel som täcker hela Norrland och går långt tillbaka i tiden.

Privat brottas Eira med sin dementa mor som alltid undrar var Magnus är och om han inte kommer snart. Magnus är Eiras bror som erkänt ett brott han inte begått. Mycket annat snurrar i Eiras privatliv samtidigt och det är svårt att bortse från kollegan GG betydelse då han plötsligt försvinner.

Alsterdal är fantastisk på att väva ihop geografin med norrländska problemområden som exempel avstånd till sjukhus och BB. Höga kusten blir man sugen på att besöka igen. Språket är fantastiskt och avskalat trots sin fyllighet och alla de 330 sidorna behövs. Detta är en bok man inte kan lägga ifrån sig då man parallellt får följa en man i fångenskap, lämnad att dö.

Klar 4:a // Maria E

Detta är uppföljaren till succén Rotvälta – utsedd till årets bästa deckare 2020 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s