Ödesmark

Ödesmark av Stina Jackson, Albert Bonniers Förlag, 2020

Spänningsroman. Varför bor man kvar på en plats där man inte vill vara? Gett upp? Enkelt? Säkert har Liv fått frågan flera gånger och säkert ställt den till sig själv lika många gånger. Kanske är det att man vet vad man har men inte vad som komma skall? Ödesmark är en lite ort i Norrbottens inland, det finns fler tomma gårdar än bebodda. Liv bor med sin gamla pappa och sin tonårsson. Många tror att pappa Vidar är sonen Simons pappa också, det viskas i byn. På macken där hon jobbar kvällsskiftet möter hon på många udda människor. I närheten bor också bröderna Gabriel och Liam som alltid levt nära brott och nu har de en haschodling i en gammal kåk och levererar till de som vill ha. Liam har också en dotter och vill gärna dra sig ur brottens och drogernas bana, för hennes skull, men Gabriel är stark. De får höra att Vidar är rik som ett troll och alla pengarna finns i kassaskåpet på övervåningen.

Vidar är tämligen illa omtyckt i byn och i nejden men har samtidigt koll på det mesta. Simon sitter, som de flesta tonåringar, vid datorn och Liv saknar hans barndom och det sällskap han gav. Pappan äcklar henne för det mesta. Men så en dag är pappan borta…

Parallellt med nutiden får vi följa Liv från det att hon är ung tills nu och hur svårt det varit att leva med skulden att varit orsaken till att mamman tog livet av sig och sedan få höra hur lik henne hon är. Själv har hon inget minne alls av mamman. Jacksons förra bok Silvervägen tyckte jag var jättebra. Denna är inte lika bra men även här har hon förmågan att tränga in i människor och låta dem berätta utan att använda för många ord. Skulle kunna vara vilken byhåla som helst.

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s