Märkta för livet och Prio ett

Märkta för livet och Prio ett av Emelie Schepp, Månpocket, 2018 och 2017

Framsidorna lockade mig till läsning och det var bra midsommarläsning. Detta är första och tredje boken om åklagaren Jana Berzelius, kriminalkommissarie Henrik Levin och Kriminalinspektör Mia Bolander. I Första boken handlar det om trafficking, utstuderade jävlar som mördar föräldrarna och sedan tränar barn till mördare och som sedan i sin tur mördar barnen. Ingen kommer någonsin att sakna dem. Härvan sträcker sig ända in på Migrationsverket och ganska högt upp. Men mest handlar boken om Jana och om tiden innan hon blev Jana och det blir riktigt otäckt för henne.

Tredje boken handlar om ambulanssjukvårdare som åker på otäcka Prio Ett larm, men fast de är i tid lyckas de inte rädda patienterna och nu börjar en av sjukvårdarna bli rädd. Jana får ett brutalt uppvaknande då en person (som hon trodde skulle vara död, från bok två, antar jag) ”hälsar” på. Plötsligt är hon gisslan i sitt eget hem samtidigt som fler personer skadas för att räddas av ambulanssjukvårdarna. Men precis som i första boken hänger allt ihop på ett kusligt sätt. Sanningen kommer fram…men hur skall det gå för Jana?

Skön spänning och liksom en film ser jag händelserna ske sida efter sida och jag slås samtidigt av likheten med Jenny Rognebys polis Lenoa som liksom Jana nog går lite över gränsen till vad som skall anses vara ok, som åklagare. Men vad har hon för val, vilka val har hon getts. I bägge böckerna får man också följa en person som efterhand blir klarare och klarare och till slut förstår även läsaren vem det är.

Bra tempo och kusliga storys blir 4:a för bägge // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s