Pojkarna

Pojkarna av Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen, 2011

Tre helt vanlig flickor i åttonde klass, 14-år och på gränsen till unga kvinnor med allt vad kroppslig utveckling innebär. På skolan är de osynliga utom för killarna som hånar dem, tar på dem, visslar efter dem och med falsk vänlighet pratar med dem för att sekunden senare kalla dem fittor och spotta efter dem. Inom flickorna växer föraktet för killarna men även för deras egen svaghet.

Bella har ett växthus dit de går och kan vara sig själva. Momo föreslår maskerad och där bakom maskerna kan de agera ut och ha roligt. I växthuset växer en ovanlig växt och en kväll knyter de en pakt och dricker nektar från denna växt och sedan är inget sig likt. De förvandlas till pojkar.

Som pojkar blir de sedda av andra pojkar utan förakt i blicken, som pojkar är de starka. De röker, dricker öl och de provar knark och gör inbrott. Bella och Momo drar sig ur detta ganska snabbt och inser att killarna är idioter. Men Kim fortsätter…och som kille blir hon kär i Tony och känner att det nästan är besvarat.

Det jag inte förstår är varför skall man dras till de värsta killarna om man nu skulle bli kille, varför blir man då inte en schyst kille som helt saknas i denna bok? Det stör mig, men de schysta killarna är ju heller inte lika spännande, eller?

Augustpris? Tveksamt, om jag fick välja.

Max 2:a för denna bok och det är bara för beskrivningarna av flickornas frustration över att bli unga kvinnor fast de ännu är barn.

/ Maria E

Ett svar till “Pojkarna

  1. Ping: Bärarna | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s