Humlan Hanssons hemligheter

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson, Natur & Kultur, 2020

Vinnare av Augustpriset 2020: Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Ja, vad skall jag säga om denna? Jämfört med Vänta på vind som var förra årets pristagare är denna inte alls vad jag förväntat mig. Vad är det som är så bra med denna att den hamnar etta på Dagens Nyheters kritikerlista över bästa barn- och ungdomsböckerna? Att referera till Lilla Sparvel från 70-talet är obegripligt, om man inte är en 70-tals förälder
På baksidan av boken finns en bra sammanfattning:

Det är jag som är Humlan och i den här boken skall jag:

  1. Få tillbaka min bästis Nour som kidnappats av hästtjejer.
  2. Ge min faster livsgnistan tillbaka så att hon börjar måla igen.
  3. Göra så att mamma slutar vara kär i någon annan än pappa.
  4. Avslöja mina innersta hemligheter

Men varning för: Mosade hjärtan, vargtimmar och redskapsgymnastik!

MVH/ Humlan Hansson

Humlan har varit sjuk i Vattkoppor och hemma från skolan i två veckor. På den tiden har Nour börjat vara med hästtjejerna, eller om hästtjejerna tagit till sig Nour och Humlan är nu själv. Hon sover dåligt, och grubblar mycket. Vanten är den som bryr sig, men Humlan gillar inte Vanten. Faster Fanny har åkt in på psyket och Humlan vill gärna hälsa på, men det vill inte mamman, men Humlan gör det ändå. Humlan undrar också om mamma verkligen är kär i pappa då hon hittar några kort från en resa mamma gjorde som ung och där finns en Mats.

Jag finner inget roligt i denna bok och blir ständigt förvånad, var det så här att gå i femman? Jag minns inte alls det så. Visst fanns det hästtjejer i klassen och de var på sitt sätt och det fanns sportkillarna som var på sitt sätt, det fanns bråkstakarna som var på sitt sätt och sedan jag som var på mitt sätt. Jag grubblade inte två sekunder på det…det var bara så. Hemma fanns en mamma, en pappa och två syskon, två bästisar på gatan, en döv farbror och inte grubblade jag över det heller…det vara bara så.

Det känns som om boken är skriven för vuxenpublik och inte för barn, precis som BTJ jurymotivering av valet är skriven för vuxna. Vad tycker en 11-åring om denna bok, det skulle jag vilja veta. Kanske läser man den i klassen på skolan och har bra prat om detta, vem vet?

Inte min kopp av te, så att säga

2:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s