Brännmärkt- Imperiet 1


Brännmärkt av Lizette Edfeldt, LB förlag, 2018
Första boken om Imperiet och jag undrar faktiskt om det kommer fler delar…kan bli svårt att nå upp till denna standard med tvåan. Vad är då detta? Jo, en framtidsskildring som verkar ha gått tillbaka i tiden fast ändå inte. Efter flera hundra år av översvämningar, orkaner, epidemier och krig tvingas återstoden av mänskligheten att hålla hårt i sina resurser för att inte gå under. Befolkningen lever i ett hierarkiskt system, där bara den som fötts som Alfa kan göra sin röst hörd. Ett Imperie, fyra zoner, tio ranger: α Alfa, β Beta, γ Gamma, δ Delta, ε Epsilon, ζ Zeta, η Eta, θ Theta, ι Jota, och κ Kappa. De olika rangerna gör olika saker och utbildas för det. Exempel: Kappa är lägst, de fixar råvaror, typ skogsarbete och gruvarbete. Epsilon är vårdarna, Theta är de som levererar förfinade råvaror, skräddare, slaktare och Gamma är vakter/soldater. Samverkan mellan rangerna är förbjudet.

I åttonde rang lever Adeline Theta – en sarkastisk och upprorisk tjej som vägrar att acceptera sitt öde. Runt halsen bär hon det enda hon har kvar efter sin bortgångna mor, en amulett i silver. Soldaterna går ständigt runt för att kuva folket och straffa/döda de som avviker i sin rang. Adeline träffar i hemlighet en alfa, dottern till Imperiets ledare. De blir förrådda och Amabelle dödas framför ögonen på Adeline och sedan bränns de inne. Adeline överlever och tros vara Alfan. Hon försöker vara henne men det går inte, allt talar mot, när hon ser hur alfa lever. Och när hon som rådsmedlem får ta del av faktan att de lägre rangerna inte levererar som de skall och vissa måste tvångsflyttas…blir hon rasande och får oväntat stöd av livvakten Davian.
Jag gillar boken och Adeline liknar Aelin från serien Glastronen. Jag ser Imperiet framför mig som ett stort fångläger och när människorna längst ner inte får nog med mat så orkar de inte jobba eller föröka sig och då hamnar hela näringskedjan i gungning. Inte förrän man själv kan se världen ur en annan vinkel, ifrågasätter man något. Jag känner också att boken kunde ha slutat med ett ”Ja”. Här gäller det att överleva och inte att skriva fler böcker. Får se vad det blir. Edefeldt jobbar på del 2, när den blir klar återstår att se.
4:a för denna del // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s