Glastronen

Glastronen 001

Glastronen av Sarah J Maas, Modernista, 2018

Första boken och jag är fast…beställde just alla andra böckerna i serien. Celaena Sardothien är vacker, livsfarlig och smart. Bemästrar hon magi? Det vet vi inte ännu men det lutar åt det. Hon räddas (befrias) från saltgruvan i Endovier av prins Dorian. Han vill att hon skall vara hans kämpe för att tävla om att bli kungens lönnmördare. Vinner hon, blir hon fri efter 4 års jobb. Prins Dorians vän gardeskaptenen Chaol skall träna henne. Ett antal utmaningar skall genomföras och den sämste av kämparna åker hem. Slutligen en duell om vinsten. What´s in it for me, är det ständiga mantrat. I halva boken, nästan, funderar hon på att mörda någon/några och bara sticka från stället. Ständigt omvärderar hon situationen, tillit är något hon aldrig haft, men hon får träning och mat, något hon saknat i gruvorna.

Celaena har ständigt vakter runt om sig på slottet men får ändå tillgång till biblioteket och prins Dorian, som älskar böcker, tycker om det. Att prata med henne om annat än väder som man gör med andra kvinnor gör att han ofta väljer hennes sällskap. Övriga kvinnor på slottet blir avundsjuka. Men när kämpar dödas på bestialiska sätt blir det oro i leden och när Celaena upptäcker mystiska symbolen under sängen blir hon orolig, står hon på tur? Men hon har allierade som hon inte riktigt törs lita på men som visar sig ärliga.

Här behöver man inte tjuvkika i slutet, självklart kommer hon att vinna…det finns ju fyra böcker till i serien. Hon gör det bra…men vill vara bäst, vilket är ett stort hot.

Ett härligt språk och en huvudperson som inte avslöjar allt på en gång. Sakta men säkert förstår vi mer och mer om varför hon var i gruvan och varför hon tackar ja, till utmaningen. Visst uppstår känslor i ett triangeldrama men det spårar aldrig ur. Jag skrattade gott då tränaren Chaol säger: ”jag är säker på att alla kommer att bli förtjusta av att se dig i småkläderna”. Jag säger ofta småbyxor om trosor och kalsonger, mina ungar tyckte jag är pinsam. Men småkläder antar jag är både över-och underdel.

Skön läsning!

4:a // Maria E

Ett svar till “Glastronen

  1. Ping: Brännmärkt- Imperiet 1 | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s