Stella och hemligheten

Stella och hemligheten av Madeleine Bernadotte, Bonnier Carlsen, 2019

I samarbete med Karini Gustafson-Teixeira gör prinsessan Madeleine sin författardebut. Boken är fint illustrerad av Stina Lövkvist och tar upp viktiga saker. Har man dessutom läst När jag blir stor av Jeanette Eriksson, blir sådant ännu viktigare att prata om. Hemligheter som gör att man får ont i magen är inga bra hemligheter.

Stella hat just flyttat till Sverige med pappa, bonusbrorsan Ted och bonusmamman Camilla och lillebror Axel. Mamman bor kvar i New York med ny pojkvän och väntar barn…jobbigt!

Första skoldagen i nya klassen observerar hon, i likhet med alla andra som kommer ny till en klass, vad som händer i klassen och vem hon skall vara med och hur hon skall vara. Elena verkar vara den som har ett lugn runt sig och inte bara babblar, fast Amira och Isabel hela tiden retar henne för hennes klädval. Trots första mötet med Ali och hunden Bosses blir de tre vänner Stella, Ali och Elena. Det börjar stegvis med att Stella säger ifrån om att hon inte vill ha kjol på tennisen, sedan att hon inte vill krama alla som vill kramas och sedan berättar Elena om mammans pojkvän som kommer in till henne på natten, då mamman är borta. Vad skall Stella göra med en sådan hemlighet? Den gör ont. Pappa får veta.

För ganska tidigt, i boken, säger pappa ”att du måste alltid visa eller säga vad du vill och vad du känner, annars kan man inte veta det”. Frågan är bara om mottagaren vill höra…?

Jag tycker ändå att denna bok är bra, lyfter viktiga frågor, inte bara om övergrepp men även om personlig integritet och att vara vän, bilderna lyfter storyn. Vuxna säger: Krama om tanten, ge farbrorn en kram osv…inte OK, om man inte själv vill. Men det svåra är att en nioåring kanske inte, själv, kan sätta ord på vad som sker. Hen kanske tror att det sker hos alla, så vet hen heller inte hur det skall förklaras.

Jag tror att det är viktigt att man träffas i verkliga livet och inte bara på nätet, då syns känslorna bättre. Boken avslutas med: Att vara en vän, Att bestämma om sin egen kropp och Att ha en hemlighet. Bra att läsa i klassen!!

Klar 3:a // Maria E 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s