Fångar i Luxor- Dexter Olsson 3

Fångar i Luxor av Michael Wiander, Stevali Barn, 2019

Del tre av Dexter Olssons äventyr och jag har svårt att hitta tempot och takten. Det är bara mat och detaljer, typ pannkakor, vaniljglass, munkar, taco och alla är med. Jag får svårt att hålla ordning på alla och tycker jag något är tråkigt börjar jag leta fel som att det fattas ”skulle höra på” eller ”njuta av” på sid 230 och förväxling av Julia och Nikita på sid 708?

Dexter- Thomas- Nikita- Baron- Max- Onsigbaar- Morfar- Vallax- doktor Örn- Måsen- Obelix-sandgänget- Elsa- Manuela- doktor Abbi- Ubu-Tutu- 1897- 1950- Stjärnglans- nummer 1- Yamoto-Sergej- Bartok- Rex- Maria- Julia Kostroff- Madame Clousette- Kostroff- flygande rävar. Jag är nära att ge upp; när kommer de till Luxor?

Så vad händer då på de första 300 sidorna? Jättemycket händer men i alldeles för många spår och i alldeles för stor detalj, musfamilj, spindelbarn, svalor och det är bitvis kul med dessa detaljer men de bär inte berättelsen framåt. Här skulle redaktören kapat rejält. På sid 444 kommer så den braiga sammanfattningen och boken kommer in i andra andningen. Julia Kostroff dyker upp som en frisk fläkt, stark och egen men inte alls så elak som pappan vill att hon skall vara. En sammanfattning till kommer på sid 484. Men har jag missat något? De kommer inte till Luxor förrän efter 700 sidor.

Jag gillar Wianders sätt att skriva och lära ut kunskap på ett kul sätt, älskade de två första böckerna. Men nu var det för många spår att hålla i huvudet och för mycket mat och detaljer, som sagt, samt viss matematiklektion i pyramidbygge och här skulle någon sagt ”Less is moore” och kapat bort 300 sidor. 480 sidor hade räckt, gott och väl.

Alla detaljer behöver inte vara med för då blir nästa bok 1000 sidor varav 400 sidor för mycket.

Att recensera innehållet är för svårt men sammantaget är detta en väldigt rolig bok om man tar bort de 300 första sidorna.

2:a till de 300 första sidorna

4:a till de 480 övriga sidorna

// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s