När jag blir stor

 

När jag blir stor av Jeanette Eriksson, Natur & Kultur, 2013

Redan i prologen får man veta att morfar dött och att det är han som utsatt Nette för övergrepp från det att hon var några månader tills hon var 15, och flyttade hemifrån. Då morfar dör är hon 24 och vet att det är incest hon blivit utsatt för och då hon sex månader innan konfronterar morfadern möts hon av ett hånleende.

I boken får vi ta del av Nettes betraktelser från 4-7 års ålder och varför hon inte vet om hon tycker att det är dåligt att den snälla morfar är död eller om det är bra att den dumma morfar är död. Och hur svårt det är att nu, som vuxen, också måste tycka illa om mormodern som visste och tvättade Nette och smörjde med Idomin och gav smärtstillande mot ”blåskatarr”. Mormor säger ofta: ”Du kommer att klara detta Nette!” Vad fyraåriga Nette skall klara förstår hon inte, kanske att trösta morfar som ofta gråter. Kanske gör det mindre ont när jag blir stor. Mamman är en otydlig och dum person i Nettes ögon och hos henne vill hon inte vara. Varför är mamma inte snäll. Mormor är snäll och morfar också om det inte var för trycket.

Man kan ana att morfar är polis då han hänger upp handklovar och batong då han kommer hem efter att hämtat Nette på dagis. Är de ensamma hemma sker det direkt, annars vid tillfälle, eller i bilen men oftast i sängen då Nette vill att morfar skall klia henne på ryggen. Varför säger han så, det vill jag ju inte alls, tänker Nette.

Smärtsam läsning om ett litet barn som blir utsatt för grov incest och sviken av alla vuxna runtomkring. Då hon inte själv kan sätta ord på vad som sker, i tron att det sker hos alla, så vet hon heller inte hur hon skall förklara varför benen en dag inte bär och hon blir inlagd på sjukhus, med benen i kramp i samlagsliknande ställning.  Läser man mer om Jeanette i tex ett nummer av Allas (tyvärr fungerar inte länken längre) förstår man, tyvärr, varför mamma var så dum. Jeanette var både hennes barn och syster som resultat av pappans våldtäkter. Hur kunde det ske, då så många visste?

Skrämmande och smärtsam 3:a // Maria E

Ett svar till “När jag blir stor

  1. Ping: Stella och hemligheten | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s