Ers majestäts olycklige Kurt

Ers majestäts olycklige Kurt 001

Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall & Per E Samuelsson, Pirat förlaget, 2008

Att konung Gustaf V var homosexuell var ingen hemlighet, men heller inget det pratades om och i början av 30-talet då Kurt Haijby börjar sin historia med kungen. Kurt och den 10 år äldre hustrun Anna startar en restaurang på Kungsgatan och för att få detta att gå runt måste de få ett serveringstillstånd. Kurt beger sig till kungen, med nog så tighta byxor, och vid audiensen gör kungen inget för att dölja sitt intresse i Knut. Så är affären i gång. Det smusslas och ljugs. Anna blir olycklig, lämnar Kurt och skyller allt på kungen…men kan inget bevisa. Kurt lindade kungen runt sitt finger och fick allt han pekade på och stod plötsligt som ägare till Trystorps slott, 1938.

Krig. Och verkligheten hinner ikapp Kurt som efter fångenskap i Tyskland åter kommer till Sverige och till Anna som tar emot honom, utblottad. Lido har gett Anna en bra grund att stå på. 1952 är det så rättegång och Haijby döms till Straffarbete i åtta år för bla utpressning, straffet sänktes till sex år med anledning av Haijbys hälsa…

En romantiserad berättelse om en man som faktiskt funnits och jag får lite känslan av Leonardo di Caprios rollfigur i filmen Catch me if you can. En man som kan läsa av sin omgivning och ge dem vad de vill ha. Lite roligt är det då kungen pratar i boken, tydliga problem med att säga r , typ ”ja, jag fåv se vad jag kan görra”.

Lätt att läsa och man får en bra inblick i 30-talet och att orättvisa fanns då också, men vem man skall tro på är fortfarande osagt.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s