Vi mot er

vi mot er 001

Vi mot er av Fredrik Backman, Månpocket, 2018

En direkt uppföljare på boken Björnstad som tar oss vidare i det lilla samhället och hatet mot grannsamhället Hed, dit många av hockeylagets spelare gick. Vad finns kvar i Björnstad om inte hockeylaget finns kvar?

Det handlar fortfarande om fd proffset Peter som flyttat hem för att bygga upp sin gamla klubb, hustrun Mira som inte tycker att livet i skogen alltid är så kul, dottern Maya och sonen Leo. Majas kompis Ana och Benij få större utrymme och Amat som får spela. Nya personer är Elisabet Zackell, ny tränare för Björnstads hockeylag och kommunpolitikern Rickard Theo som försöker spela ut alla mot alla i ett konstigt drama, där många är inblandade och och får olika råd hela tiden. Men hockeylaget måste igång och dessutom spela mot Heds hockeylag. En fd fängelsekund skall vara målis

Konstaterandet på sid 40: ”Kvinnor är alltid problemet, i männens värld”. kan bli en klassiker. Baserat på: ”Idioterna kommer inte att säga att Kevin dödade Björnstad Hockey, de kommer att säga att `skandalen´ dödade klubben. För deras verkliga problem är inte att Kevin våldtog, utan att Maya blev våldtagen. Om hon inte hade existerat hade det inte hänt”

Även här, om oväntade relationer och brustna relationer och styrkan att stå upp för sina vänner och att förlåta. Boken är lättsam men med djup. Både i handling och i relationer där mycket ligger dolt under ytan och jag tycker nog att Backman lyckas bättre med personerna i denna bok, kanske för att man hade viss vetskap från den förra i bakhuvudet. Jag gillar Zackell, för hon ”beter sig” som en kille och det rubbar många cirklar i samhället, är hon lesbisk, är hon hetero eller vad är hon? Jo, hon är hockeyspelare, punkt. Backman har små cliffhangers då och då där man kan ana det värsta, men som oftast inte slutar som man trodde…och det är bra.

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s