Din syster måste dö

din-syster-maste-do

Din syster måste dö av Mats Berggren, Opal, 2017

På baksidan läser jag:

”Vi har bestämt att din syster måste dö och det är du som ska ta hand om det”, sa pappa. Han hade tagit med sig Khabat ut på balkongen. ”Hon kan ramla härifrån, då tror folk att det är självmord. Om du har otur och nån råkar se är du så ung att du får ett kort straff, tre-fyra år bara.”

Khabat måste kämpa hårt för att få bra betyg men ska samtidigt hålla reda på sin syster Evin, så hon inte umgås med killar eller gör annat som skämmer ut familjen. Men Evin blir kär i Abdi, från Somalien och börjar ta risker men Abdi förstår inte vilka risker Evin tar. Khabat fylls av mer och mer hat och till slut kommer dagen då Evin skall dö och han drar henne med ut på balkongen. Då förstår Evin vad som håller på att hända…och även Khabat.

Det är en mycket stark ungdomsbok om hedersvåld. Berggren är en mästare på att skildra vardagen för ungdomar och hur det ser ut idag, läs gärna Språkresan, som är otäckt bra med ett språk som passar in i atmosfären. Tyvärr är det allt för många tjejer i världen idag, som styrs hårt av sina fäder och bröder. En mycket tragisk och bra skildring! Finns mycket att prata om i en klass efteråt.

Rekommenderas från 15 år.

4:a // Maria E

Januariutmaningen: Bok med adjektiv i titeln, check!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s