Hennes excellens Agda Rössel

hennes exellens 001

Hennes excellens Agda Rössel av Elin Jäderström, Atlantis, 2018

Från banvaktarstuga till FN-skrapan är underrubriken och berättar om en klassresa som är få förunnat. Elin Jäderström, en avlägsen släkting till Agda Rössel har sammanställt dokument, bilder, tidningsartiklar, brev och intervjuer med Agdas son mm för visst borde hon skrivit sina egna memoarer egentligen. Vit flicka drömmer och längtar till utbildning, vill bli någonting och flyttar till Stockholm. Allt gick av bara farten och 1943 gifter sig Agda med James Rössel och två barn föds ganska snabbt inpå. Då James psykiska hälsa inte var på topp stod Agda som oftast själv med barnen som ofta fick följa med på resor runt i världen då de inte alltid kunde vara hemma. Agda känner sig väl till pass med männen och trivs i deras umgänge och vinner respekt bland högt uppsatta män, vars fruar tycker inte lika bra om det. Flyktingar är något hon engagerar sig mycket i. Agda Rössel, en kvinna som verkade samtidigt med Alva Myrdal bla men inte omtalad på samma sätt, kanske med anledning av att Agdas man var ett psykfall, vad vet jag?

Otroligt stark kvinna som genom brev och gamla intervjuer får berätta om det hon upplevt genom åren och samtidigt kan jag känna en sorg över att hon fick barn, för det känns inte som om hon ville det utan att det var något som förväntades att hon, som kvinna, skulle ha. Ingen av barnen verkar hon vara särskilt intresserad av och när dottern tar livet av sig efter att försökt minst en gång innan känns det som om det var en lättnad, nu kunde hon fokusera på jobbet. Eller så var det tvärtom, hon fokuserade på jobbet för att glömma det jobbiga.

Lite jobbig att läsa då det är faktaspäckat från början till slut men en viktig biografi om en kvinna jag inte kände till.

3:a // Maria E

Ett svar till “Hennes excellens Agda Rössel

  1. Tack för tipset! Ers exellens Agda Rössel!
    Mycket intressant läsning Om Agdas långa intressanta resa i livet! Mycket bra bok!
    Mvh Ulla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s