Språkresan

Språkresan av Mats Berggren, Alfabeta, 2011

Hur kan Max under en språkresa till England förvandlas från en dataspelande 14-åring som gillar The Simpsons och Family Guy till en misshandlande tjuv?

Här får vi ta del av Max egen berättelse av hur det gick till. Själv vet han inte riktigt och nu är han inte ens säker på vem han är. Men om hans mamma visste hälften av vad som hänt hade hon nog ångrat att hon anmälde honom till språkresan.

”Det börjar med en knappnål och slutar med silverskål” är ett gammalt ordspråk som skulle kunna passa in här. I lite skala börjas det, en öl som kompisen bjuder på, en öl som stjäls i butiken, ett glas vin på picknick, en kyss, en stulen flaska vin, ett kärleksmöte, ett hot, ett knivköp, ett knivstick, hat hemresa, mer fester, slagsmål, adrenalin, saknad, misshandel, ångest. Tystnad… vem är jag? Undrar Max till slut. Allt detta händer sommaren efter åttan och början av nian.

Jag tycker boken andas ungdom. Berggern lyckas skildra detta på ett nästan självupplevt sätt och det känns mycket troligt. Första kyssen, kärleken, hatet, rädslan allt känns äkta. Otäckt äkta.  Är man det minsta osäker på om man skall skicka sitt barn på språkresa, läs inte denna bok.

Rekommenderas från 14 år.

Det blir en otäck 3:a / Maria E

Ett svar till “Språkresan

  1. Ping: Din syster måste dö | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s