De anhöriga

De anhöriga 001

De anhöriga av Pelle Forshed, Kartago förlag, 2012

Åtta tecknade noveller som på alla sätt hänger ihop i brist på tid och dåligt samvete

De anhöriga: Pelle från hemtjänsten som gör så gott det går med den tid han har och konfronteras med kraven från barnen till Gunnel. Barnens dåliga samvete går ut över Per.

Hett vatten: Elin har dåligt samvete efter vad jag förstår ett mord på sin syster och ”straffar” sig själv genom att inte vara till besvär.

Lunch: Pelles frustration av att lunchen inte går som tänkt och att tiden inte räcker till och får dåligt samvete då han måste gå.

Ingmar: Återigen Pelles frustration av att schemat inte tillåter att något strular. Värmebölja i staden gör att andra problem dyker upp och lösningar också.

Döden: Pelle och kollegan Liisa lunchar före de skall tillsammans ta hand om en kvinna. Liisas stora bekymmer är att hon tycker så himla synd om alla så hon kan inte ens sjukskriva sig, för då blir det ju så synd om alla när schemat måste göras om. Pelle vill till Kanarieöarna för att sila upp sig.

Begravning: Morfar skall begravas och de frånvarande barnen låter inte sina barn vara delaktiga, den hemtjänstperson som kände pappan bäst, på senare tid, hänvisas bara till smörgåstårtan och barnbarnen får inte en ta morfars leksaker…

Maspalomas: På Kanarieöarna tänker Åke att de skall ha kul. Mamman är död men ligger som en våt filt över Åke. På en swingerkväll får han röka lite pot, men känner sig inte ok. Plötsligt får han syn på Pelle, mammans hemtjänstkille (hallucination eller ej) och går ut i bara handduken. Blir utelåst och går vilse, snubblar, faller…gör upp med mamman och mår sedan bra.

Svar & Vitt: Man som vårdas hemma i livets slutskede. Frånvarande barn som han längtar efter. Dåligt samvete för att han lämnade barnen för sprit och annan kvinna. Pelle och Liisa dyker upp från hemtjänsten och en man som dör lycklig.

Bok för alla som har anhöriga som vårdas med hjälp från någon.

Bra bok!

3:a // Maria E

Ett svar till “De anhöriga

  1. Ping: Under tiden | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s