För att kunna leva

for-att-kunna-leva

För att kunna leva– En nordkoreansk flickas resa till frihet av Yeonmi Park, Massolit förlag, 2015

Det här är berättelsen om Parks kamp för att överleva i en av världens mest brutala och slutna diktaturer, men det är inte det Yeonmi Park vill göra, hon vill leva. Det enda hon visste var att hon flydde för livet, att om hon och hennes familj stannade kvar skulle de dö – av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning.

Allt annat kan bara vara bättre. Vi får följa författaren, som är född 1993, från uppväxten i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan och flykten, som börjar 2007 till slutmålet Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking (och när det gått så långt att man är beredd att sälja sin mamma, är det illa). Vidare till Mongoliet och snabbkonvertering till kristendomen: ”Tänk bara på Gud som Kim Il Sung och på Jesus som Kim Jong Il då blir det lättare att förstå” säger en som varit på plats i Mongoliet lite längre. Slutligen, två år senare når de Sydkorea, mamman och dottern. Pappan har under tiden dött i cancer och storasyrran vet de inte var hon är, då hon flydde en tid före dem.

Författaren skildrar både Nordkoreaner och kineser på ett brutalt sätt, dubbelmoralen flödar och smugglandet gör att många kan leva i detta område. Parks pappa är en hejare på detta och likaså Parks hjälte. Att livet i Nordkorea är ett helvete, kunde vi läsa i Flykten från läger 14, dokumenterat av en ung man som var född i ett läger. Här är det en ung kvinna född på landet och kan, baserat på beskrivningarna, motsvarar Sverige på landet på 20-talet då det var missväxt och svält. Enda skillnaden är att de verkar ha färre barn, och att aldrig  får tänka, tala eller tycka fritt. Att fly till Kina var en stor risk och förberett av mutor till höger och vänster där kineserna utnyttjar alla nordkoreaner på värsta tänkbara sätt under hotet: annars skickar vi er tillbaka…Trots alla umbäranden och faror/fasor tappar hon aldrig tron på människan.

Väl i Sydkorea får hon lära sig att se på Nordkorea med andra ögon och här är det samma ord som från Shin Dong-huyk: ”Om allting annat man fått lära sig var en lögn, hur skulle man kunna veta att inte de här människorna ljög också?”

Jobbig läsning

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s