Flykten från läger 14

Flykten 001

Flykten från läger 14 av Blaine Harden, Norstedts, 2012
”Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger” är underrubriken på denna bok. Vi får följa Shin Dong-huyk som föddes i arbetslägret 1982 och hans flykt därifrån 2005. Han beskriver lägrets helvete, som förmodligen inte skiljer sig från andra lägerhelveten mer än att detta är på 2000-talet och fortfarande finns. Shins referensramar om vad som är ”normalt” saknas helt och kärlek är inget han vet vad det är.
Varför vill han då bort från lägret? Han vet ju inget om livet utanför och att det ens existerar. Jo, först träffar han på Farbror som berätar om all mat man kan äta utanför lägret och senare träffar han Park som med alla sina berättelser om världen utanför får honom att längta ut/bort. Planer smids och Park blir en viktig del i flykten.

Insprängt i boken som fotnötter eller text finns fakta om Nordkorea nu, rapporter och berättelser från andra som flytt.

Det jag tycker är bäst med boken är hur Shin, på grund av eller tack vare Park får andra värderingar och faktiskt börjar tycka illa om angiveri och lägerlivet och trots att han inte vet hur det kommer att bli så väljer han det okända och flyr.
Helveten på jorden kan man läsa om i många böcker, bla Flykten från Stalins läger av Slavomir Rawicz som kommit i nyutgåva 2007. Första gången den gavs ut var 1956 och här flyr de från läger 303 i Sibirien, Ryskt helvete. Tyskt helvete är ju mera spritt i litteratur och film men återigen är den stora skillnaden att; detta Nordkoreanska helvete finns just nu 2013…

Boken får en 3:a // Maria E

2 svar till “Flykten från läger 14

  1. Ping: Persepolis och Ondskans axelmakter | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: För att kunna leva | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s