Godnattsagor för rebelltjejer

 

gonattsago 001

Godnattsagor för rebelltjejer, 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli och Francesca Cavallo, Max Ström förlag, 2017

Dröm större. Sikta högre. Kämpa hårdare. Och om du tvivlar, kom ihåg att du har rätt. Så står det på insidan och visst är det ofta vi själva som sätter upp hinder, om inte någon annan gör det.

100 kvinnor, med egna tankar, porträtteras av 60 kvinnor, med egna uttryck, och tillsammans blir detta en fantastisk bok att börja dagen med. En kvinna varje dag…nu levande eller sedan länge döda men inte glömda, fast ibland gömda. Inte kan väl lilla jag förändra världen? Varför inte? Kvinnorna i boken är alla olika men stred för samma sak: Att få vara fri att fatta egna beslut, få vara den man är och kunna utbilda sig till det man vill eller är bra på. Varför skall män ha förtur bara för att de är män? För att det alltid ha varit så? För att det blir så jobbigt med omklädningsrum för kvinnor också? För att skyddskläderna inte är anpassade för personer med bröst? För att kvinnor vill föda barn och då måste vara borta från jobbet i två år? För när en kvinna ammar töms hjärnan och hon blir ammadum? För om män och kvinnor jobbar tillsammans med farliga saker kommer männen alltid att vilja skydda kvinnan och då blir inget jobb gjort?

Läs en saga om dagen i klassen varje morgon och ha ett kort samtal om varför det blev som det blev. Ta Fadumo Dayib som vid unga år flyr från Somalia och hamnar i Finland. Som vuxen åker hon tillbaka till det land hon flydde ifrån för att ställa upp i presidentvalet, för att göra skillnad.

Varför stannar hon inte bara i Finland och skiter i krig och Somalia?

Klart läsvärd och borde finnas i alla klasser för högläsning, en om da´n!

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s