Wendigons förbannelse

Wendigons förbannelse 001

Wendigons förbannelse av Rick Yancey, Modernista, 2016

Andra boken om Monstrumologen Pellinore Warthrop och hans hjälpande hand Will Henry. Författaren har redigerat band 4 och 5 av Will Henrys anteckningsböcker. En före detta förälskelse till Warthrop kommer en kväll och ber om hjälp. Hennes man har försvunnit i jakten på att hitta Wendigon i västra Kanada. Will Henry har aldrig sett en så perfekt kvinna (han saknar ord för det vackra, då han bara sett monster) och blir nyfiken på henne. Hastigt bestämmer de sig för att resa och hämta hem mannen, John Chanler. Det blir en strapatsrik resa med många umbäranden och nära-döden-upplevelser. Varför göra detta? Jo, John har en gång räddat Pellinore från att drunkna (eller ta sitt liv, ingen säger säkert) så han känner att han vill återgälda detta. John hittas i ett förfärligt skick och trots alla varningar så tas han med hem. Men hittade han Wendingon och har han drabbats av outiko? Svammel, tycker Pellinore, han är sjuk och skall in på sjukhus. Väl där utbryter panik då John dödar folk och rymmer. Monstrumologerna samlas.

Will Henry stöter på en av monstrumologernas dotter som är två år äldre än han själv och upplever det både skrämmande och spännande att prata med en flicka. Han låter sig luras ner i en källare och attackeras av ett otäckt djur som nästan dödar honom. En av effekterna av bettet är att livet förlängs…Lilly kommer han nog att träffa senare, det verkar upplagt för detta.

”Jag är skeptisk”, är något Warthrop skulle kunna ha sagt på den tiden, för inte tror han på onda andar, spöken, monster mm. Det finn självklart en förklaring till det som sker. Sjukdom orsakad av något man ätit eller blivit biten av och det går att bota. Tyvärr når Warthrop inte alltid sitt mål att undersöka och bota ”monstret” innan andra mer vidskepliga personer dödat ”spöket”. Precis som i första boken så tar det lite tid att hitta rytmen, och det är bra, då läser man inte för fort och texten sjunker bättre in. Will Henry är en fantastisk 12-13 åring, vilka iakttagelser han gör, både vad gäller professorns kärleksliv och sin egen krock med Lilly. Jag gillar dessa böcker. En annan bra bok om monster är Cirkoli av Patrik Stigsson

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s