Cirkoli

Cirkoli av Patrik Stigsson, Universum Noll, 2012

Boken börjar med ett citat av Albert Einstein: ”Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg och föder utveckling.”

Ännu en bok om en skyddsängel/låtsaskompis. Gustens låtsaskompis Filko jagar en solkatt en dag och träffar på en gammal tant som vaktar ett stort ägg. Tanten skall dö och vill lämna över ansvaret på någon annan( människa) så Filko hämtar Gusten. Då ser de Cirkoli och tanten berättar en otrolig historia om stället och dör. Filko är eld och lågor men Gusten är tveksam till uppdraget men beslutar sig för att inviga sin klasskompis Sofia i ägget…

Så börjar det. Cirkoli var från början en cirkus och ett tivoli och hela tiden ville man förfära och förlusta människorna som kom dit. Vetenskapsmän gjorde experiment och skapade det ena mest osannolika odjuret efter det andra tills allt gick överstyr. Odjuren tog över och började äta upp människorna och många barn. Befolkningen gick ihop och slog sönder allt och dödade alla och det var det med Cirkoli. Men inte med odjuren…Odjuren var många och hade olika grader av intelligens och för att ingen skulle märka något tog de över klostret i byn och tog över munkarnas sysslor och ingen i byn hade anledning att ifrågasätta.  Runt byn växer en ogenomtränglig mur av ogräs som planterades av en trollkarl som oskyldigt blev anklagad av att röva bort barn, man lyssnade inte på honom och samma sak händer med Gusten och Sofia när de berättar om monstren och odjuren. Ingen tror på dem. Sådana otäcka varelser kan omöjligt finnas, sluta ljug, vad är det riktiga problemet, sluta ljug!!!

Boken är bra och otäck fantasy och jag får en känsla av att vuxna, med sin begränsade fantasi, inte kan ta till sig barnens berättelse. Det är alldeles för otroligt. Gång på gång sviks Gusten och Sofia men de ger aldrig upp. Gusten blir fångad och nästan dödad och Sofia visar på mod över det normala, gång på gång, och till slut får de upprättelse. Hur är det nu? Tror vi på barnen då de berättar om övergrepp där historien verkar absurd eller tycker vuxna att de måste fantisera och ljuga?

Klar 4:a får denna bok.

/ Maria E

Ett svar till “Cirkoli

  1. Ping: Wendigons förbannelse | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s