Luften är fri

Luften är fri 001

Luften är fri av Sara Lövestam, Piratförlaget, 2016

Tredje boken om Kouplan och vi fortsätter följa hans kamp att få stanna i Sverige och kunna leva som kille. Att hålla sig undan polis och annan myndighetspersonal till dess han kan söka asyl igen blir svårt då pengarna tar slut och inget boende finns. Kouplan tvingas bo med ”mormor” och Will under en tunnelbanebro och dela deras vardag, på gott och ont. För att få lite pengar åtar han sig att kolla om en man är otrogen. Hustrun Ulrika misstänker att maken är otrogen då han jobbar ovanligt många helger och Kouplan lovar att hjälpa henne.  Det visar sig snart att något mystiskt är på gång för han jobbar definitivt inte där han säger att han jobbar.

Problemen som Kouplan har själv, är att han kom till Sverige som kvinna, men nu lever som man och att i sitt hemland har alla han kände försvunnit och tidningen han jobbade på upphört att existera så hur kan han bevisa att ett hot finns i hemlandet Iran?

Uppdraget att spana på Håkan gör att han upptäcker att någon annan också spanar på Håkan och nu skall sanningen fram…Det är inte synd om Håkan, konstaterar han, då Håkan kommer med den ena och den andra förklaringen för att rättfärdiga sitt handlande, det är synd om många andra som inte kan välja att ljuga. Kouplan vill inte ljuga, han vill tala sanning men han kan inte ens visa sitt pass utan att bli ifrågasatt om det är systerns pass han visar.

Lite seg bok som belyser de papperslösas liv i Sverige och Migrationsverkets handläggning och om känslan av att vara utanför någon gemenskap. Men också hopp och tro på mänskligheten där även de mest utsatta kan göra en god gärning genom att dela pappkartong. Jag gillar Lövestams språk och kommer säkert att läsa nästa bok om Kouplan, som kommer ut i augusti; Finns det hjärterum. Läs om de två första- klicka här.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s