Lögnernas träd

Lögnernas träd 001

Lögnernas träd av Frances Harding, B Wahlströms, 2017

Toppbetyg i DN och prisvinnare. Jag slog till men blev lite besviken. Det är en jättebra bok men den har en sådan seg början att jag nästan slutade läsa. På baksidan kan man läsa att fjortonårige Faiths pappa omkommer under mystiska omständigheter men inte förrän efter 125 sidor sker det. Det är slutet på 1800-talet i England och Faiths pappa är pastor och inte helt på det klara med evolutionen som teori. Han vill gärna hävda att Gud skapade allt. Men samtidigt är han en naturvetare som vill ta reda på sanningen. Faith avgudar sin pappa och är väldigt nyfiken och läraktig men som flicka skall man ju inte bry sin lilla hjärna i dessa saker. Lillebror Howard får däremot gör det, fast han är vänsterhänt, för han är kille.

Något fasansfullt har hänt och de reser till ön Vane för att komma undan allt skvaller, men det visar sig att det inte går. På Vane besöker de en arkeologisk utgrävning och där märks tydligt att pastorn inte är välkommen och en dag hittas han död. Självmord säger de flesta, men mamman säger att han hittats på ett annat ställe och att han halkat. Faith förstår inte varför de ljuger om detta och sedan börjar hon tvivla på det också och märker att det är ett mord som begåtts…men ingen lyssnar på en flicka. Den mystiska planta hon hjälpt sin pappa att gömma måste vara extra viktig och visst är den det, den lever på lögner. Faith börjar förstå hur man enkelt kan skapa en lögn som sedan lever vidare utan att man gör något och Faith blir bra på det, fast det går inte riktigt som hon tänkt. Men plantan växer och precis som en lögn tål den inte dagsljus.

Boken är full med detaljer om hur kvinnor osynliggjordes och hur vetenskapsmän tyckte att män har större hjärnor och därför måste vara smartare än kvinnor. Stackars Howard måste lära sig att skriva med höger hand och Faith har både tur och otur i att hon bara får ha en träningskorsett på sig. Det bästa är att Faith, allt eftersom händelsen skrider fram, märker hur kvinnorna tänker för att manipulera männen att göra som de vill, och att det är kul att prata med jämnåriga killar, vilket hon aldrig gjort utan vuxnas sällskap och ev giftastankar på gång. Faith är modig, snäll och vill vara rättvis men det är för mycket som inte tillåts för flickor. Tyvärr 100 sidor för lång seg inledning som inte tillför så mycket. Rekommenderas från 14 år.

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s