Inmurade

Inmurade 001

Inmurade av Lena Ollmark, B Wahlström, 2015

Firnbarnen 1 är underrubriken på denna bok och det var ett nytt ord jag lärde mig; firn. Firn är benämningen på snö som inte hunnit smälta under sommaren innan vintern kommer. Så Firnbarnen ger mig kalla kårar redan innan jag börjar läsa. Det handlar om barnen Leo, Natta och Teddy och skolan i Firnby.

Höstterminen skall börja och Leo som nyss flyttat från Stockholm till Firnby är spänd på att få börja sexan. Natta är inte lika spänd, mest lite avvaktande då hon träffat nya, lite äldre, vänner under sommaren vilket gör att klasskompisarna känns barnsliga. Teddy skiter i vilket, skolan skall genomlidas och vänner har han på nätet.

Natta, som är lite av klassens ”duktiga flicka” får i uppgift att visa runt Leo, men undvik källaren för där har man just byggt en ny träslöjdsal. Leo försöker komma bort från situationen i stan och hoppas på att ingen vet vad som hänt. Under rundvandringen hör Leo ljud från en dörr och går ner i källaren, Natta som var på toa blir orolig och då de hör att de andra kommer så släcker de ljuset och gömmer sig. Teddy är den som frågar om nån finns där? Nu händer det mycket saker i källaren och de tre barnen försöker hitta logiska förklaringar till allt. Parallellt med källarspökena följer vi Leo som inte gillar fotboll men är duktig på att rita och har en lillsyrra som är helt hopplös. Natta som försöker vara som förr med sina kompisar men som hellre är med Bodil. Teddy vars pappa också är lärare på skolan, är duktig på dataspel men gärna tar genvägar till framgång genom att inte följa reglerna och att fuska.

Barnen hittar en dagbok från tiden det begav sig och får reda på att värsta snöstormen gjorde att många barn sökte skydd på skolan och inte kunde ta sig hem…

Jag gillade denna bok, karaktärerna känns äkta och situationerna likaså. Alla tre är i utvecklingen till att bli tonåringar och det märks. Ollmarks språk tilltalar mig och att det finns två böcker till i samma serie gör mig glad. Bra bok att läsa i år 5 eller 6

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s