Gryningsstjärna

Gryningsstjärna 001

Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund, Opal, 2017

Så kom äntligen andra delen av den så kallade Idijärvi-trilogin och den är minst lika bra som den första, Middagsmörker. Aili som är Noaidi känner väl inte att hon har rådets 100%stöd. Det hon känner mest är att vårda minnet av Raija, mammas farmor, som offrade sitt liv för att rädda Aili. Mörka krafter rör sig runt byn och mord sker, skyddet mot de onda håller på att försvagas. Nu måste de hitta Ursieten, men hur skall det går till då hon inte vet vad de letar efter. Rådet vill ha hennes hjälp med att göra en inre resa och träffa gudarna för att få tips och råd, själv vill hon resa i andras tankar, fast det är farligt. Drömmarna hon drömt i hela sitt liv blir till mening då hon hittar en del märkliga saker hos sin morfar.

Cederlund har skrivit en jättebra bok ur ett jag-perspektiv med bra språk och lagom utbildande i vårt urfolks historia. Här finns nomadskolor, kristnandet, trolltrummor, spritproblem och skallmätning, invävd i historien. Att bli osams med sin bästis strax innan jul är inge kul, men de hittar varandra igen och blir åter vänner. Det är också lite kulturkrock när hon inser att bussen till Kiruna bara går en tur dit och en tur tillbaka.Men att få in i skallen att Aili pratar skånska är svårt, tycker jag.

Det blir en tredje bok, Midnattsljus, och den ser jag framemot 2018

Denna bok får 5:a, så länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s