Middagsmörker

Middagsmörker 001

Middagsmörker av Charlotte Cederlund, Opal, 2016

När sextonåriga Ailis pappa dör tvingas hon flytta från Skåne till Idijärvi för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Idijärvi sameby ligger långt bort från all civilisation och mottagandet blir inte så överväldigande. Morfars mor är den som tar sig an Aili och förklarar hur de nedärvda förmågorna fungerar, för hon har kontakt med andarna. Att hon varit speciell, har hon alltid vetat men anledningen till att hon har olika ögonfärger är oklar, och för att skydda henne från allt hon kan råka ut för har mamman flyttat henne så långt söderut det går i Sverige. Nu har vekligheten och andarna hunnit i kapp. Olivia blir en god vän och vargen Jiekna har stor roll i denna bok som handlar mycket om samisk tro och vidskeplighet ihopblandat på ett bra sätt

Jag gillar denna bok mycket. Cederlunds debut lovar mycket gott och språket flyter på ett bra sätt då jag läser. En bra blandning av folktro och fantasy, skåningar och norrbottningar. Kärleken som morfar har till sin dotter och nu även dotterdotter känns tydligt under den kärva ytan. Blir det en fortsättning, månne?

Rekommenderas från 12 år

Klar 5:a // Maria E

Läs mer om författaren på: http://www.charlottecederlund.se/

 

Ett svar till “Middagsmörker

  1. Ping: Gryningsstjärna | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s