Mina Fräknar/ Kvinna inför rätta

Kvinna inför rätta av Louise Doughty, Månpocket, 2016                                                            Mina fräknar av Sofia Hallberg, Ponto Pocket, 2013

Två helt olika böcker fast ändå lika. i Kvinna inför rätta blir 53-åriga Yvonne blixtförälskad i en, för henne, okänd man och de har sex samma dag. En affär blossar upp och maken, Guy, får inget veta.  Älskaren , Mr X, smider planer och Yvonne spelar med, det är spännande. En dag på en fest, super hon skallen i bitar och blir lovad skjuts hem av en kollega…skall bara hämta något på rummet först. Väl på rummet blir hon slagen och våldtagen av kollegan. Yvonne är helt förstörd och berättar för Mr X och han tar saken i egna händer och slår ihjäl denne man. Rättegången börjar och all skit skall tas upp och vridas och vändas på och allt som kan missförstås, missförstås. En riktigt bra rättegångsbok från England och den är översatt av Manni Kössler och har ett mycket bra språk. Klar 3:a

I Mina fräknar blir Karin blixtförälskad i Mats då de ser varandra på universitetet. Mats är en lirare som pluggar lite men som har ett stort socialt umgänge. Karin pluggar som fan och har bara Mats, hon till och med tar anteckningar särskilt för honom för att han skall klara tentor. Hon strävar efter att jobba på UD. Mats har inge planer. Nu är hon snart 40 år och Mats berättar att han har gjort en kvinna i Indien med barn och nu måste han gifta sig men henne. Kaos. Alldeles för lugn tycker jag att Karin är och istället för att bryta ihop totalt vaknar hon till liv och tar saken i egna händer, går på krogen med en väninna, har ett one night stand och inseminerar sig i Danmark. Samtidigt börjar fräknarna på hennes hud lämna meddelande i form av bokstäver och det gör henne lite besatt. Via Manpower får hon sitt drömjobb och Mats får sparken från sitt och nu är hans liv i kaos…Ganska enkelt språk om en totalt uppoffrande kvinna och jag kan inte förstå varför då Mats verkligen skiter i henne. Plus var att det var korta kapitel. 2:a 

Hur är de lika? Jo, otrohetsaffärer, och att den ena kvinnan riskerar att hamna i fängelse medan den andra kvinnan försakar allt och sätter sig själv i i fängelse. Bägge kvinnorna agerar utifrån männens vilja och önskemål, i tron att det är det rätta.

// Maria E

 

Ett svar till “Mina Fräknar/ Kvinna inför rätta

  1. Ping: Störst av allt | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s