Isbarnen

Isbarnen 001

Isbarnen av Camilla Lagerqvist, B Wahlström, 2015

Isbarnen är andra boken om Svarta Rosorna, tre svenska ungdomar vid norska gränsen, som under andra världskriget hjälper utsatta personer från Norge, undan nazisternas deportering till koncentrationsläger. Nu är det vinter, 1943, och Maja och Hilde vill väldigt gärna se sin lärarinna Elin göra en salchow på isbanan och efter viss övertalning hoppar hon, men landningen blir allt annat är bra och Elin åker in på sjukhus för operation. Det är då det kommer ett meddelande till Elin och barnen lovar att lämna det till henne, men med anledning av operationen får de inte kontakt. Nu är det bråttom. Vi gör det själva, tycker Maja, Hilde och Ben, sen bär det iväg på skidor, västerut. Det blir en spännande färd och vem kan man lita på? Oväntad hjälp dyker upp på oväntad plats och lite tur har barnen.

På detta sätt kan man enkelt levandegöra historien som inte är alltför avlägsen. Lagerqvist gör det bra, tycker att det är lite för mycket text ibland, men på det hela taget bra. Läs gärna första boken också, den heter Uppdraget.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s