Uppdraget/Tornsvalan

Uppdraget-Tornsvalan 001

Uppdraget av Camilla Lagerqvist, B Wahlströms, 2014
Värmland, 1943 och Maja skall fylla 13 år. På andra sidan gränsen, i Norge, tas judiska familjer till fånga och skickas till koncentrationsläger. Många flyr till Sverige, andra bara reser dit för de har dubbla medborgarskap. Den judiske pojken Ben och den norska flickan Hilde, vars mamma nu väntar barn med en tysk har båda olika anledningar att lämna Norge. Men kan de känna sig trygga i Sverige, nja…många är de som för listor på judar och andra oliktänkande. Barnen överhör ett samtal där en motståndskvinna som kallar sig Svarta rosen söks av nazisterna. Hon måste varnas.
Det blir en nästan för osannolik tripp för de tre barnen där de hamnar i skottlinjen och tvingas fly.
Lite ungdomskärlek ingår självklart. Jag har svårt att ta till mig att det är 1943. Jag får det inte att stämma, i min hjärna. Heter det inte doktorska om kvinnan som är gift med doktorn? Här är hon benämnd doktorinna. Sammantaget en okej berättelse som kan fungera bra som ingång till andra världskrigets historia i skolan.
3:a // Maria Einarsson

Tornsvalan av Jonas Cederquist, Författarhuset, 2007
Värmland, 1941 och Anna som skall fylla 15 år. Tyskarna har ockuperat Norge och kriget pågår, Annas pappa är inkallad och kommer hem på ”besök” då och då. Anna har precis ”lärt känna” Karin Boye och hennes dikter och blir djupt förtvivlad då hon hittas död 1941. Många tankar ägnas åt förmågan att skriva så bra men ändå vara så olycklig att man tar livet av sig. Bästa vännen Ulla har en ny kompis, Inga, och tillsammans fungerar det inte så bra. Det var ju hon och Ulla som skulle göra saker, inte hon Ulla och Inga. Av en slump träffar hon Edit och vänskap uppstår. De killar som finns kvar på orten utgör mål för deras beundran, men målen växlar ganska snabbt. Anna drömmer om att få bli Tornsvala och stå högt upp i ett torn med en kikare och spana efter tyska plan. En fin och lung berättelse om landet mittemellan vuxen och barn.
3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s