Stjärnfall

Stjärnfall 001

Stjärnfall av Lars Wilderäng, Massolit förlag, 2015
Nu har det gått 10 år sedan nedsläckningen och Wilderäng tar upp trådarna från förra boken, Stjärnklart. Det är bland andra barnmorskan Lena, krigaren Joakim som kommer ”hem” från Afghanistan, Gustaf Silverbane som numera är landshövding och lite av en diktator och Anna Ljungberg, forskaren. Livet går vidare och någon form av normalitet har uppstått även om alla är långt ifrån nöjda. Vi rör oss i en liten del av Västsverige och en eftermiddag ser Lena ett ljus som hon saknat, elektricitet. När hon närmar sig blir hon brutalt nedslagen och vaknar upp, naken, i fångenskap.
Gustaf inser samtidigt att någonting är på gång och sammankallar de trupper han kan, för att ge sig ut i krig. Men vad det är som de möter, har de ingen aning om. Jocke är en av krigarna, vad annat kan han göra och det blir ett dödande utan dess like, ingen går säker.
Jag var lite spänd på denna del men känner just nu samma besvikelse som när man såg Gremlins 2- The new batch. Det blev bara too much. Lena blir under sin fångsttid smittad av ”fienden” och vänds emot de sina med en vansinnig lust att para sig och att suga blod och på så sätt föra sin smitta vidare. Fienden fäller stjärnstoft som dödar alla och allt som andas in detta damm. Sen återuppstår de som Zombies och dödar, i sin tur, alla som kommer i deras väg. Varulvar och zombier…Filip Stenvik till och med skämtar om det tills han inser att det inte är något skämt och tvingas fly. Scener ur The walking dead utspelar sig för mitt inre. Lika som i förra boken är det mycket militärsnack men jag tycker mig märka att de liksom själva tröttnat något, eller glömt kanske, för det är inte lika intensivt. Kan bero på att all elektronik är utslagen och samtalen måste föras öga mot öga.
Detta skall bli en trilogi och vad den sista delen kan tänkas handla om är kanske någon form av återtagande. Hoppet står till Anna Ljungberg och Filip Stenvik som det verkar just nu. Kanske man kan få ett lyckligt slut á la Rosemarys baby, det blir en fullständig integration och strömmen slås sedan på med hjälp av Stjärnkraft.
2:a, inget mer… // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s