I morgon är allt som vanligt

I morgon är allt som vanligt 001

I morgon är allt som vanligt av Lina Stoltz, Rabén&Sjögren, 2014
Att ha en mamma som dricker för mycket och för ofta är något som Lilian skäms otroligt mycket för samtidigt som hon oroar sig för hur det är med mamman. När hon blir vald till Lucia blir det jobbigt. Tänk om mamma inte kommer, vad skall alla säga då? Tänk om mamma kommer och är full, vad skall alla säga då? Storasyrran har gett upp och slutat bry sig, storebrorsan har flyttat hemifrån och nån måste ju bry sig, eller…? Kulmen blir den dag Lilian hittar sin mamma i snödrivan utanför huset och inte orkar få upp henne. Hon ringer storebror som kommer, direkt, med sin flickvän och det känns som om det är Lilian han bryr sig om, inte mamman och det känns bra.
Tänk om alla alkoholister visste vilken skada de gör på alla runtomkring. Tänk om de förstod att de bara lurar sig själv genom att hitta på ursäkter. Tänk om de förstod att barn lätt genomskådar och tappar förtroendet för men aldrig hoppet om att få tillbaka den nyktra föräldern. Då hade det aldrig funnits några alkoholister.
En bra berättad historia som inte har någon lösning på problemet men som löser många av Lilians problem med bla kompisen Nina, och kanske för många i samma situation.
Passar att läsa högt eller enskilt från 10 år
3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s