Britt-Marie var här

Britt Marie 001

Britt-Marie var här av Fredrik Backman, Partners in Stories, 2014
Hur lever man ett liv? Och för vem lever man? Men också vems liv är det? I början är Britt-Marie vaken hela natten, hon är van vid det för att hon levt hela sitt liv för någon annan.
När Britt-Marie får reda på att hennes make Kent är otrogen lämnar hon honom. Vem skall nu behöva henne, eller för den delen sakna henne om hon dör? Inte vill hon bli liggande i en lägenhet i fyra månader innan hon hittas. Ett jobb måste hon ha, då borde någon sakna henne om hon inte kom till jobbet. Via arbets-förmedlingen får hon ett jobb på fritidsgården i Borg, och hon åker dit. Inget blir dock som hon tänkt eller som Borgborna tänkt. Då inga andra vuxna har tid blir hon coach till barnens fotbollslag i Borg och det sätter sina spår. Det tar mer än halva boken innan hon sparkar iväg fotbollen, och en ny känsla väcks i henne. Hon klarar sig utan Kent. Och hon sover en hel natt, för första gången sedan hon kom till Borg.
Men Kent kommer till Borg och rubbar hennes nya cirklar…

Jag hade väldigt svårt att hitta rytmen i denna bok och lade den ifrån mig flera gånger men sen släppte det och jag kom närmare Britt-Marie i mitt läsande. Jag gillar Britt-Marie som är genuint snäll och go människa fast hon aldrig fått öva på detta utan den manipulerande Kent har alltid talat om för alla hur humorlös hon är och hemkär hon är fast hon alltid velat åka till Paris och Britt-Marie har liksom en placebo-tabletts inverkan blivit precis sådan. Men i Borg lär hon känna sig själv och alla andra som hon (Kent) tyckt varit sådana personer som ligger samhället till last, men det är bra människor; Sami som tar hand om sina syskon, polisen Sven, Någon på Pizzerian, hyresvärden Bank och Karl som får ovanligt många paket.
Inbakat i detta får vi höra den ledsamma berättelsen om Britt-Maries systers död och sorgen efter henne och hur föräldrarna svek men också om att våga hoppa.
Det får bli en stark 3:a- språkrytmen drar ner betyget något // Maria E

P.S Backman har tidigare skrivit boken En man som heter Ove

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s