En man som heter Ove

En man som heter Ove 001

En man som heter Ove av Fredrik Backman, Månpocket, 2013

Hur svårt ska det vara att ta livet av sig? Tydligen jävligt svårt om man är en man som heter Ove. Frugan har för en tid sedan gått bort i cancer och nu vill inte Ove att hon skall behöva vänta på honom (det har hon aldrig gjort) så han avser att ta saken i egna händer…men alltid kommer något emellan. Det är grannar som är till besvär, eller glädje (skulle Ove aldrig erkänna), det är myndigheter, det är sjukdomar och förlossning, det är regelbrytare men också en katt som hela tiden sätter käppar i hjulet för Ove, som kör SAAB, en riktig bil.

Korta kärnfulla kapitel som gör att man vill läsa vidare och få reda på varför Ove är den han är. Bra beskrivningar av både Ove och de människor han möter, ja till och med bra beskrivning av hans fru, som vi aldrig får träffa. Kapitlen varvas med nutid och dåtid och det är bra.

Jag skulle kunna bli som Ove, känner jag, regler finns för en anledning och skall inte brytas. Rutiner också. Och kanske skulle även min censurdel blivit något tunnare om man varit med om det Ove har. Ibland känner jag att bokens Ove liknar Clint Eastwood karaktär i Gran Torino.

Boken får en 4:a // Maria E

2 svar till “En man som heter Ove

  1. Ping: Britt-Marie var här | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Björnstad | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s