En fransk curry

Fransk curry 001

En fransk curry av Richard C. Morais, Book Mark, 2014
100 steg från Bombay till Paris är undertiteln och boken tar oss hela vägen från Bombay via London och den lilla franska byn Lumière till Paris.

Vi får följa Hassan Hajis väg från tjuvkikande kille i restaurangen i Bombay till mästerkock i Paris. En Indier som lagar fransk mat är inte det som många fransmän ser som självklart, de bör hålla sig till Currygrytor och Naan bröd. Hassans pappa visar stort mod då han tvingas fly från sitt älskade land och sedan försöka börja leva i Lumière. Han öppnar en indisk restaurang mitt emot en fransk lyxrestaurang och det leder till ”byakrig” där Hassan brännskadas svårt. Madame Mallory, lyxrestaurangens stjärnkock, kommer till sans och för att be om ursäkt tar hon Hassan till sig som elev…och efter många om och med ger sig pappa Haji och går med på detta, och på den vägen är det, rakt upp bland Micheline-stjärnorna.
Min palett är inte så utvecklad så det vattnas i munnen då jag läser, jag ser bara Råttatuille framför mig, där Hassan är Råttan och Madame Mallory är mannen som bedömer maten. Kan inte hjälpa det, interiörerna, Paris, alla gator mm som beskrivs är som utdrag ur filmen Råttatuille, i min hjärna. Hade nog velat ha lite mera personbeskrivningar i stället för mat.
Det blir en 3:a, varken mer eller mindre // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s