Singoalla

Singoalla 001

Singoalla av Viktor Rydberg, Albert Bonnier, 1933.
1865 kom den första bokupplagan. Bokan handlar om kärleken mellan riddaren Erland Månesköld och den mystiska Singoalla.
Vad gör man inte för att curla sina barn? När sonen kom hem och berättade att han skulle läsa Singoalla på skolan så tog jag ner min gamla bok från hyllan och läste den, även jag. Nu har vi kunnat prata bra om boken tillsammans.
Singoalla utspelas under mitten av 1300-talet och handlar om Erland, son till en riddare, som blir förälskad i  Singoalla, dottern till ledaren av ett kringvandrande folk, som rastar några dagar nära slottet. Självklart kan ju inte riddaren son vara ilag med en kvinna av de kringresande och därför slutar deras begynnande kärlek, olyckligt, med att Erland blir förgiftad av Singoallas mor, och även av Singoalla tror han. Singoalla bortförs av sin far och Erland hämtas av sin lärare pater Henrik.
10 år senare så återvänder Singoalla, med sin ”slav” Assim, och sin och Erlands son Sorgbarn. Hon har fått reda på att Erland, numera riddare, fortfarande är i livet. Sorgbarn går till klostret och säger att han vill bli Riddar- Erlands slav i hundra dagar och när dessa dagar gått så skulle klostret få tillbaka alla de saker som stulits ifrån dem tio år tidigare. Sorgbarn säger att han sanndrömmer om var dessa saker gömts. Så blir det bestämt.
Efter en tid så börjar Sorgbarn att droga Erland och i sömnen för han honom till Singoalla. I detta rus så älskar Erland Singoalla och kallar Sorgbarn för son men på dagarna hatar han Singoalla allt mer och avskyr Sorgbarn. Det hela slutar med att Erland överlistar Sorgbarn och dödar honom i skogen. När Erland inser vad han gjort så vill han straffa sig själv med att aldrig gå under tak eller träffa sin fru Helena och sin son. Digerdöden härjar och Helena dör men sonen överlever och av ödet så hamnar barnet hos Singoalla och lever vidare med henne.
RiddarErland blir eremit men får träffa sin son några år senare och finner i alla fall frid i sinnet.
OK bok om sann och lycklig kärlek som hade kunnat bli bra om inte två olika kulturer krockat och fördärvat allt med oginhet, hat, misstro och missförstånd från bägge sidorna.
3:a // Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s