I tystnaden begravd

I tystnad begravd

I tystnaden begravd av Tove Alsterdal, Lind & Co, 2012

Man tiger och dör hellre än att berätta vad som hänt. För berättar man sanningen kanske ingen ändå tror en och man blir ratad för resten av livet. Det är vad som händer i denna bok som blandar händelser i nutid med 30-talet och vilka konsekvenser som blev då kommunister utvandrade från Tornedalen till paradiset Sovjetunionen för att finna lyckan.

Katrines mamma är dålig och Katrine åker till Sverige för att ta hand om vissa praktiska problem. Bland hennes post hittar hon bevis på att mamman äger ett hus i Kivikangas och att det finns en köpare på huset. Tyvärr är mamman drabbad av demens och kan inte ge svar på alla Katrines frågor, så Katrine åker upp till Kivikangas, för att greppa läget. Samtidigt mördas gubben i grannstugan och en man i S:t Petersburg. Allt hänger ihop och Katrine blir mer och mer fundersam på sin mammas (och vem som är hennes pappa) och mormors liv och börjar forska. Det tar henne ända till Ryssland och arkiven där och fast de flesta äldre, ”hemma” i Tornedalen, vet allt är det ingen som berättar- hellre dör de.

Superspännande och bra bok som skildrar Tornedalen och människorna där på ett bra sätt, både unga och gamla. Varför fanns detta hat mot kommunisterna? Det ville väl som alla andra som emigrerar- skapa bättre förutsättningar för sin familj. Det blev inte så och för många slutade det med döden i en skogsdunge.

4:a  / Maria E

2 svar till “I tystnaden begravd

  1. Ping: Vårt värde | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Martti och Julia | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s