Dandy

Dandy av Jan Guillou, Piratförlag, 2012

Detta är del två i Guillous 1900-tals serie och utspelar sig parallellt med den första boken. Sverre for till England och sin stora kärlek Albie. Tillsammans lever de gott med många vänner i aristokratins kretsar. Frispråkighet och öppenhet för olika sexuella läggningar är vardagsmat i Bloomsburygruppen. Sverre får möjlighet att utveckla sin konstnärliga förmåga och får i uppdrag att måla mångas porträtt, med och utan kläder.

WW1 kommer och livet blir inte så lätt men Albie har en idé. Sverre får förlova sig men Albies syster Margret och själv tar han på sig sin uniform som ingår i adelsmärket. Då blir de liksom ”untouchable”. Albie hamnar i Afrika och Sverre målar porträtt på en militär sjukförläggning…

Gulliou beskriver på ett bra sätt överhetens nedlåtenhet till det som de upplever som oortodoxt. Ingen tolerans eller förståelse. Bara scenen där kavalleriet anfaller mot kulsprutor i tron att fienden inte skjuter med sådana vapen mot gentlemen, utan bara mot negrer och hedningar i Afrika, säger en hel del. Guillou är ute på lite djupt vatten men han verkar ha gjort en rejäl reasearch. Tackar också för att det inte finns en massa oerotiska kärleksscener utan kärleken mellan Albie och Sverre känns ärlig och djup.

Jag kommer säkert att läsa nästa bok också.

Denna får 3:a  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s