Ful eller snygg

FUL ELLER SNYGG? Av Scott Westerfeld, Bonnier Carlsen, 2008

Ful är första delen i en skrämmande farmtidsvärld. Ful eller snygg? den andra delen och De rätta är del tre.

Nu har Tally och Shay genomgått sina operationer och allt är bara finfint. Peris är toppen och nu skall Tally kanske bli medlem i krimgänget. Zane, ledaren där, frågar mycket om livet som fuling och vad Tally kommer ihåg från besöket i Smoke, vem hon träffade och så vidare. Bit för bit kommer det fläckvisa minnen och under en fest kommer Croy och ger henne en säck med ett minne från förr. Zane och Tally letar upp den listigt gömda säcken och Tally kan ta del av sitt brev till sig själv från förr.

Det var sant, vid snyggingoperationen fixades också hjärnan så att den skulle vara konfliktfri. Inga snyggingar ifrågasätter eller bråkar. I säcken finns botemedlet mot hjärnoperationen som var en av anledningarna att Tally opererade sig, för att se om det var sant…men det hade hon glömt. Men hon och Zane delar på tabletterna och tar var sin, vilket visade sig få öderstigna följder, de måste rymma!

På rymmen träffar hon på Andrew som, utan att veta om det, ingår i ett av snyggingarnas forskningsprojekt. Han hjälper henne att rymma därifrån och sedan var det detta med Shay…varför skär hon sig?

Boken är bra och språket flyter på ett naturligt sätt och ju mer Tallys hjärna återhämtar sig desto mer skrämmande verkar allt. Vad är bestämt av någon annan och vad är hennes egna tankar? Vad vet Speciella enheten om henne och varför? Bungyjackor, kracharmband och svävarbrädor finns med även här men en ny elektrisk jacka som verkar spännande förekommer också. Bra framtidssaker.

Skrämmande framtidsskildring med antropologiska experiment bara för att man skall kunna operera bort- hämnd och hat för att få en bättre värld…går det? Nu måste jag hitta del 3.

Klar 3:a   / Maria E

Ett svar till “Ful eller snygg

  1. Ping: Diabolic | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s