Fighting spirit

Fighting spirit av Markus Zusak, B Wahlströms, 2009

Här skulle man kunna tro att det handlar om boxning och blodvite och det gör det också men mest handlar det om kärlek och vänskap. Kärleken till sin mamma och vänskapen med sin bror.

De två bröderna Cameron och Ruben bor med sin mamma, pappa, bror och syster i en förort och situationen är desperat. Den enda som jobbar är mamman. Pappan har pga en arbetsskada inte kunnat jobba som rörmokare på ett tag och ingen av de äldre syskonen får vara med och betala för räkningar. Telefonen stängs av och pappan upplevs pinsam då han knackar dörr hos grannar för att få jobb. Då Ruben, en dag, spöar upp en kille som talar illa om pappan blir det vändpunkten för de två killarna. De blir värvade till en illegal boxningscirkus. ”The Fighting Ruben Wolfe” och ”Underdog” blir deras artistnamn. Pengarna strömmar in i samma takt som blåögonen kommer. Ruben vinner och Cameron förlorar.

Det bästa med boken är samtalen som killarna för på kvällen då de lagt sig. De delar fortfarande rum även då brorsan flyttat, de liksom trivs med varandra. Cameron är tänkaren (det är han som berättar)och Ruben är göraren. Bägge bröderna inser att familjens riktige fighter är mamman och de är henne de slåss för, egentligen. Att gå ut med hunden Miffy är också en grej som killarna gör fast hunden är superpinsam.

En mycket varm och kärleksfull bok som kanske skulle vunnit på ett annat omslag även om denna helt klart riktar sig mot killar.

Rekommenderas från 14 år.

Boktjuven är en annan bok Zusak har skrivit och som finns att läsa om på denna blogg- sök på titeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s