Jag är Zlatan Ibrahimović

Jag är Zlatan Ibrahimović, min historia berättad för David Lagercrantz, Albert Bonniers förlag, 2011

Boken bygger, enligt Lagercrantz själv, på omkring 100 timmars intervjuer med Zlatan, gjorda främst i Milano. Boken sålde 500 000 inbundna exemplar redan innan jul. Enligt agenturen Bonnier Group Agency gör detta den till den snabbaste säljande bok någonsin i Sverige.

Lagercrantz har även skrivit en bok om Göran Kropp som jag läst och tyckt om, men varför skall man, som helt ointresserad av fotboll, läsa denna bok om Zlatan? Ja, varför inte…

Zlatan bjuder på sig själv men inte helt utelämnande och jag lär känna honom, tycker jag, men om han mognat särskilt mycket genom åren är lite svårt att se, möjligen har censurdelen mellan impuls och kontakt ökat något. Det är givetvis mycket fotboll, lag och övergångssummor som avhandlas och för en novis är det ett svårt att hänga med mellan lagen och de olika åren. Tack, för att det finns en tabell längst bak. Jag har också lärt mig ett italienskt ord: scudetto. Det betyder mästerskap och sådana har Zlatans lag vunnit väldigt många gånger. Men jag tycker mig känna en underton av aggressivitet genom hela boken som går ut över omgivningen på olika sätt, i rasande fart eller med bomber eller med sparkar och fula ord. Så´n är Zlatan- det är bara att gilla läget. Men han är ödmjuk också, framförallt mot sin bakgrund.

Jag skulle vilja veta mer om hans tatueringar. Bokens format är skönt och sidornas disposition är bra och ger en skön läsupplevelse, bilderna i svart/vitt förhöjer definitivt stämningen.

Jag ger en 3:a, tror nog att ett fan skulle ge en 5:a.

/ Maria E

Ett svar till “Jag är Zlatan Ibrahimović

  1. Ping: Det som inte dödar oss (Millennium) | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s