Hemligheten

Hemligheten av Sophie McKenzie, Tiden, 2009

Lauren, som är 14 år, siter och plågas med en skoluppsats- vem är jag?- och ställer frågan till sin mamma. Laura vet att hon är adopterad vid tre års ålder men inget mer. Mannan och pappan är förtegna för ett av kraven vid adoptionen var att ingen kontakt skulle ske efteråt. Mer får du inte veta förrän du fyllt 16 år, säger mamman. Laura nöjer sig inte med detta utan börjar söka på Internet och hittar en sida med försvunna barn och där hittar hon en bild av sig själv som tre-åring, tror hon.

Tillsammans med bästa vännen Jam planerar Laura hur hon skall kunna resa till USA och leta vidare. Väl i USA blir det lite krångligt…att först rymma från mamma och lillebror och sedan hitta adoptionsbyrån och få mera vetskap där. Ju mera Laura letar desto mer mystiskt blir det. Och riktigt ruskigt, tur att Jam är med. Vad Laura inte riktigt tänkt på är vad som händer i den familj där hon försvunnit ifrån. Vilket liv lever de nu, utan henne? Vad händer då hon plötsligt dyker upp?

Spännande bok som är belönad med ”Richard & Judy´s best kids book ever 2007” Och den är bra. Många stora frågor tas upp och behandlas och Lauren ställs inför svåra beslut, hon är ju trots att bara 14 år och inte myndig. Vilka är hennes föräldrar? Allt ställs på sin spets och återigen är det tur att Jam finns. Tyvärr blir Jams egen historia för liten, för historien om Laurens och hennes närvarande föräldrar och jakten på de ”riktiga” föräldrarna dränker Jams saknad av sin far, som stuckit, och hans flummiga New Age mamma som inte sätter några gränser, nästan. 

Språket flyter på bra men vissa snuttar kunde man klara sig utan, men då hade det inte blivit lika spännande.

3:a  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s