FUL

FUL av Scott Westerfeld, Bonnier Carlsen, 2008

Ful är första delen i en skrämmande farmtidsvärld. Ful eller snygg ( 2009) och  De rätta ( 2009) är del två och tre. Tally lever i en framtid bara 300 år bort och alla som är under 16 år lever i fulingstan med sina halvsnygga föräldrar. Den dag man fyller 16 år hämtas man för att genomgå en operation för att bli en snygging och därefter leva bekymmersfritt i snyggingstan. Tallys bästa vän Peris hämtas två månader före henne och trots att han lovade att komma och hälsa på gör han inte det och Tally är ensam. En kväll då hon smyger ut träffar hon på Shay en tjej som vägrar att bli opererad och kommer att rymma innan det är dags. Det är väl din sak tänker Tally men det blir hennes sak då hon inte får genomgå sin operation om inte Shay är med. Skall hon hitta henne och tvingas avslöja var den hemliga mytomspunna staden finns bara för att få bli vacker.

Jag tycker boken var bra och visst är det så att om nog många berättar att du är ful tror du på det själv också. Inte nog med att de byggde om kroppen till perfektion de rotar lite i hjärnan också så att inget skall ifrågasättas. Lättsamt och enkelt lever snyggingarna utan att fundera för mycket…Party, party!

Skrämmande framtidsskildring bara för att den inte är helt otrolig, opererationer på människor i experimentellt syfte har alltid förekommit bara att vi inte alltid fått reda på vidden av det.

Klar 3:a   / Maria E

Ett svar till “FUL

  1. Ping: Diabolic | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s