Krigarens resa

Krigarens resa Av Chris Bradford, Bonnier Carlsen, 2008.

Detta är första delen i serien ”Young Samurai” och nog så lockande för att få mig att läsa fortsättningen. Det är tidigt 1600-tal och engelsmännen har nu nått sjövägen  till Asien men det ses inte med blida ögonav portugiserna som  har varit där före och många japaner vill inte alls ha med utlänningar att göra. Pirater härjar i farvattnen och den unge Jack har följt med sin far, som är lots, på en lång resa och under en storm lyckas de ta sig in i en vik för att reparera skeppet. Där attackeras besättningen av ninjas och alla dödas utom Jack som slängs överbord när de sätter eld på krutet och på så sätt förgör fienden och sig själva med sitt skepp i en sista explosion.  Jack har färdplanen, den som fick hans far att segla via Magellans sund och det är den fienden vill åt.

I Japan, där Jack spolats upp på land, tas han omhand och så småningom adopteras av Samurajen Masimoto vars son blivit dödad av samme Ninja som dödat Jack far. Tillsammans med Masimotos andre son börjar Jack sin hårda och mödosamma träning i att bli en samuraj. Den unga Akiko lär honom allt om seder och bruk och språk.  Den gamle portugisiske läraren som hjälpt Jack med att förstå och lära sig japanska har, innan sin död, skvallrat att Jack har färdplanen…

Detta är en spännande och mer aktionbetonad bok än de jag läst om Takeo av Lian Hearn. Bilderna är inte lika målande men samtidigt stämmer de överens. Denna bok handlar mer om själva träningen i dojon och alla senseis som har olika delar av lärandet. Många ord på japanska gör att stämningen finner sig och att man lätt kan känna Jack frustration av att inte passa in, hur han än gör.

Rekommenderas från 13 år

Stark 3:a  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s