Karolinernas kvinnor

Karolinernas kvinnor av Elsi Rydsjö, 2001, Albert Bonniers Förlag- Samlingsnamn på en romansvit som består av:  Karolinas Poltava, 1992, Kommer aldrig solen?, 1993,  Det blåser vind från östansjö, 1995, Den sjunde vågen, 1997, och Allting har sin tid, 1999. Totalt 1000 sidor viket gjorde att det var tungt att ligga och läsa.

Romansviten sträcker sig från 1700 talets början då krigen vid Fraustadt och Poltava stod och 30 år framåt, då många av dem kommit tillbaka till Sverige efter krig, bedrövelse och fångenskap i Ryssland.

1709 i juni efter nederlagen i just Poltava möts Karolina Bäck, Sigrid Rosengren och Julian Struve. Alla tre har följt med sina män i fält. Fångar blir de som överlever de hårda åren på och vid slagfältet och det är inte så mycket bättre än att möta döden. Några flyr, någon deserterar, några dör, några föds och många varma vänskapsband knyts mellan kvinnorna, oaktat de olika samhällsnivåer de kommer ifrån.

Kungen, Karl XII, högaktar man men visst finns det dem bland karolinerna som tvivlar på att de gör rätt saker ibland.

I boken, böckerna, får man följa det som händer utöver striderna och hur kvinnorna handskas med allehanda problem, barn, sjuka/sårade män, förövare mf. Vänskapsband knyts mellan kvinnorna oaktat vilket sammhällsskick de kommer ifrån så måste de tillsammans överleva.

Jag tycker att böckerna är bra och följer historien väl, karaktärerna kunde ha funnits och har säkerligen gjort det men hetat något annat. Jag trivs bra med Elsi Rydsjös text och det språk hon använder, tycker att det känns lagomt gammeldax och hemtrevligt. Hur det slutar för kvinnorna, deras män, barn och vänner får ni själva ta reda på genom att läsa denna, faktiskt, lättlästa bok trots att den är fysiskt tung.

Klar 4:a / Maria E

Ett svar till “Karolinernas kvinnor

  1. Ping: Karolinska kvinnoöden | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s