Tillsammans 1, 2, 3

Tillsammans, 1, 2, 3 av Denise Rudberg, 2007, 2008, 2009

Tre ungdommar träffas nästan av en slump, sommaren efter 7:an. De skall delta i en filminspelning om matlagning för unga. Det blir inte alls som det var tänkt och Theresa, Alexander och Jakob utvecklar en stark vänskap. Jakob och Theresa bara som vänner Alexander och Theresa, ja där känner man att spänningen finns och att det är lite mer än vänskap som väntas. Stan är inte större än att, trots att ingen av dem träffats tidigare, så känner deras föräldrar varandra sen de var unga, fast de har glidit ifrån varandra av olika skäl.

Alexanders familj har det gott ställt och han går på privatskola, bakom den fina fasaden finns mycket som är dåligt. Jakob gillar sport och bor med sin mamma och pappa i en villa tillsammans med farmor och farfar, ekonomin är på upphällningen och kanske även det trygga förhållandet mellen föräldrarna. Theresa bor på en husbåt med sin pappa, mamman är död sedan några år och saknadens märks nu då Theresa börjar utvecklas.

Jag gillar dessa böcker, som bara handlar om tiden på sommarlovet. Inget om skollivet, bara skön sommar. Jag kan också känna igen mig i beskrivningarna av Theresa. Visst förekom det fest med sprit i min närhet men jag drack aldrig själv och inte de jag umgicks med då. Vi får också ta del av killarnas egna reflektioner över hur deras kroppar förändras under dessa tre år och hur mycket de tänker på att kanske få göra det…

Moraltanten i mig vaknar då Therese och Alexander i sista boken äntligen skall göra det…var är kondomerna?

Trevliga och läsvärda böcker som inte skildrar en destruktiv ungdomsvärld utan en hoppfull och varm värld där det fortfarande finns tilltro till vuxna men också med en stark önskan om självständighet.

En stark 3:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s