Stormvakt

Stormvakt av Kristina Ohlsson, Forum, 2021

En ”Strindbergdeckare” och den första i serien. Vi möter just Strindberg med förnamnet August till mångas förvåning. Han har gett upp livet i Stockholm och vill börja om på nytt och det på västkusten, där han köper en fd begravningsentreprenösrsfastighet med likbil inkluderad. Senare visar det sig även innehålla lik…Vi möter polisen Maria Martinsson som lever i ett destruktivt förhållande där hennes make kontrollerar och slår. Maria vet exakt vad hon borde göra, men gör det inte. Dessa är huvudfigurerna. Brottet är ett en kvinna i 40-års åldern, Agnes Fredriksson, försvinner och stor sökinsats drar igång men hon hittas inte och nu börjar ryktet gå om de verkligen tog rätt person för 30 år sedan då en kvinna också försvann, hon hittades dock i källaren, i sitt eget hus, i sin egen frysbox.

Nästan 500 sidor som går snabbt att läsa och det var en trevlig bekantskap att träffa på Ohlsson. Hon delar enkelt upp de korta kapitlen i August, Maria, Isak och Karl, samt Agnes dagbok så det hela är en pusseldeckare där pusselbitarna leder tillbaka 30 år i tiden. Jag upplever västkusten som grå, regnig och inte alls välkomnande i Ohlssons beskrivningar men det är väl så det är. Personbeskrivningarna är däremot jättebra, både Agnes och Maria lever i förhållanden de inte kan ta sig ur och känner sig fångna. Agnes hittar en väg ut, men kanske inte helt PK, Maria får hjälp av en kollega som faktiskt ser och förstår och agerar. Ja, men Strindberg då, jo han skall öppna en second hand affär i byggnaden han köpt och för att träffa folk går han med i en bokcirkel och blir ohjälpligt indragen i mordhistorien då han är en väldigt god lyssnare.

Skall bli kul att läsa nästa bok i serien

4:a // Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s