Jo, doktorn, det var en sak till…

Jo, doktorn, det var en sak till… av Viktor Bergendal, Idus förlag, 2022

En allmänläkares vardag, är underrubriken på denna bok som handlar om exakt det. Här följer vi doktor Henrik på en vårdcentral (heter det inte hälsocentral nu?) under en vecka och tar han emot patienter och trauman på ”sin” vårdcentral. Tror nog att det är så här en vanlig vecka på alla vårdcentraler. Livet hemma med IVF och trasig bil kombineras med kollega som väntar barn, praktikant, och ”onödiga” men obligatoriska utbildningsdagar på jobbet.

För en vanlig person, som jag, verkar boken mera vara en rekryteringskatalog för att få mer folk till en VC, det är kul att vara allmänläkare, ingen patient är den andre lik… Det som jag upplevde som återkommande var patienter med KOL. Delas denna bok månntro ut på läkarlinjen?

Något repetitiv och för många och långa patientsamtal, diagnoser med lösningar och här saknar jag Henriks egen vardag, utöver frukost med Malin. Igenkännande är dock den obligatoriska utbildningsdagen som ingen vill ha men som all måste genomlida trots att alla vet att pengarna kunnat användas på bättre sätt. Ledningen borde kanske frågat på golvet vad de vill ha denna utbildningsdag, kan man tycka, likaså alla stödsystem som krånglar.

Kanske en kioskvältare för vårdpersonal…men inget för mig och vilken 58-årig kvinna säger: ”Tack så mycket, käre doktorn!” visserligen botad och diagnostiserad, men ändå.

2:a får den för sista dagen lyfte den// Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s