Nämn inte de döda

Nämn inte de döda av Christina Wahldén, Forum 2021

Jag har läst många böcker av Wahldén och flera handlar om mäns våld mot kvinnor eller sexuellt utnyttjande av barn och unga och jag gillar hennes språk. Att välja denna bok var ett lätt val. Ny världsdel, nya bekymmer, eller? Wahldén visar på ett problem som är utbrett i Australien men som också känns av i Sverige; de orättvisa och rasism som drabbar ursprungsbefolkningen.

Greta har lämnat Sverige för miljöombyte efter hennes systers död. Kanske allt blir bättre med annat att tänka på. Hon delar lägenhet med Liz och Jess. Värmen är påtaglig, regnperioden skall strax börja, men nu är det hett som i helvetet. Innan jobbet på baren brukar hon ta sig en joggingtur på stranden, så också denna morgon då hon hittar en svårt sargad kvinna i vattenbrynet. En hundrastande kvinna hjälper till att kalla på polis.

Bluey, polisen som får utredningen på sin lott ”tvingas” också ta hand om den nya polisen Jess, en kvinna av ursprungsbefolkningen. Det visar sig att hon har mycket att tillföra just av den anledningen. Jess själv upplever ofta att hon blir dubbelbestraffad, just på grund av sitt ursprung.

Polischefen vill snabbt avföra allt som en krokodilattack, vilka är vanliga, men då obduktionen visar på annat väljer Bluey att gå vidare. Men varför är det ingen som saknar kvinnan. Att som vit polis fråga runt efter en svart kvinna var ingen lyckosam kombination, för man pratar inte om de döda. När Jess hör sig för och börjar leta i arkiven är det ganska många unga kvinnor som försvunnit, men bara vita, kan det varar möjligt? Jess gräver vidare och har Blueys stöd och det hela hinner bli riktigt otäckt.

Även denna bok har ett språk som flyter lätt och har föredömligt korta kapitel som gör att man kan lägga ifrån sig boken nästan när som helst. Kärleken Bluey visar mot sin vallabyunge som han hittade vid vägen då ungens mamma blivit överkörd är hur gullig som helst. Likaså att han nästan blir kär i Greta för att hon liknar Agneta i ABBA. Jess är modig och iakttagande och tillsammans med Bluey blidar de en enhet som fungerar väl.

Klar 4:a // Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s