När fjällen tystnar

När fjället tystnar av Helena Söderblom, Idus förlag, 2021

Fjällvandra? Är Adams föräldrar seriösa nu? Adam som aldrig ens har sovit i tält. Och tänk på alla vilda djur! Så står det på baksidan och jag kom att tänka på då jag gick med mina barn i fjällen 2012. Inget tält, utan bara dagsturer men ändå lite lika.

Jasmina och Adam har hängt hela sommaren men veckorna innan skolan skall börja tycker Adams föräldrar att han och storebror Max skall ta en kort tur i fjällen i Dalarna. Jasmina och sin tur skulle vila åka till Kroatien där hennes mamma kommer ifrån. På bägge håller är det lite motstånd men Adam peppas av lillasyster Maja och Jasmina peppar sin mamma och alla kommer iväg.

För Adams del blir det Tåg, buss, båt och promenad till fjällstationen för Jasminas del blir det bil. Max är bror duktig och Adam är bror skeptisk. Som när ett hörn på bilpåsen blåser i väg och Max springer för att hämta ”vi måste bära med oss allt skräp”. Och det är ju rätt men det blir lite för snusförnuftigt, men det kanske inte är sunt förnuft för alla…Det är hela tiden tips från coachen. Givetvis stöter de på tjejen, Ella, från tåget och hennes pappa. Pappan har gått ”all in” på utrustningen men ändå går det inte som tänkt, trots ”trebenet” vid vadet mm, läser de kartan fel och hamnar därför fel och rasar ner för berget. Ingen mobiltäckning att kalla på hjälp med, Adam och Ella tvingas söka hjälp tillsammans.

Jasminas resa blir inte riktigt vad hon tänkt, den stora överraskningen kommer då hon kommer hem

Inga otroliga scenarier, men bror duktig-tipsen blir bara lite för mycket till slut. MEN som sagt tidigare alla har ju inte förnuftet i sig så skall man ta sig en tur kan detta vara en inspiration

Detta är en fristående fortsättning på När världen slocknar som gavs ut 2020

3:a // Maria E


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s