Där isarna råmar

Där isarna råmar av Jenny och Ulrika Lundgren, Albert Bonnier förlag, 2021

En spänningsroman som utspelar sig i östra Norrbotten med Kalix som centrum.

Vi följer flickan Nina som bor i en lite by, oklart vilken, men hennes mamma är svårt sjuk och vårdas i hemmet av sin syster, Ninas moster. Mostern tar ofta en del av det morfin som är avsett för mamman. Mosterns vänner är opålitliga och våldsamma och Jacke sitter rejält i skiten då han inte betalat Ryssen för de droger han fått, Ryssen leker man inte med. Nu måste pengarna fram. Jackes brors fru visar sig ha rejält med mod då det kommer till kritan och riskerar sitt liv för Nina.

Polisen Irene Thorsdotter har lämnat jobbet i Stockholm och är nu på stationen i Kalix. Konflikterna hopar sig och hon tar ingen skit, men borde kanske tagga ner lite, enligt henne själv, kollegan Max verkar dock trevlig. Max dotter Greta går i samma klass som Nina och delar taxi de dagar Nina bor hos sin pappa. Det hela börjar med att en person hittar en cykel som verkar ha tillhört en pojke som försvann från en flyktingförläggning men som ej löst sig och när så Nina försvinner i samma område börjar man dra paralleller. Älskar beskrivningen av stationens kylskåp med matlådor av olika innehåll och fräschhet.

Den allvetande författaren låter oss följa personerna var för sig och alla ortsnamnen är bekanta och det känns tryggt trots att historien är fruktansvärd. Droger, pengar, hot och våld gör människor galna.

Det blir säkert en uppföljare då cliffhangern var att Nina visar Gretas pappa (polisen Max) en bild på sin pappa som mamman till slut visat henne innan hon dog och Max utbrister: Jo, det är ryssen som spelade bandy i Kalix förut…

4:a // Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s